galvanisch nikkel

Technisch hardnikkel als dichte stootvaste tussenlaag of reparatielaag voor machinedelen

Ongelegeerd technisch hardnikkel kan een volledig dichte en taaie (tussen)laag leveren op een inhomogeen substraat (veel staalsoorten). Dergelijk nikkel is ook in geval van gesleten machinedelen inzetbaar als dikke reparatielaag. Door het speciale WMV voorbehandelingsproces kan namelijk de noodzakelijke volledige hechting op de doorgaans stalen ondergrond worden bewerkstelligd.

 

 

Technisch hardnikkel:


Door middel van moderne technieken kunnen gladde hardnikkellagen op delen aangebracht worden met een hoog dekkend vermogen. Door veelvuldig voorkomende inhomogene structuren in staal kunnen zelfs de scheurvrije Lunac lagen toch soms onderbroken worden en niet de zwaarste corrosiebeproeving doorstaan. Deze 'reparerende' nikkelonderlaag bewerkstelligt samen met Lunac lagen een corrosiebescherming op staal die kan voldoen aan de zwaarste ASTM B117 NSS corrosietest en de NBD 10300 norm voor waterwerken.

Belangrijke eigenschappen en toepassingen:

 1. Dit proces kan samen met Lunac 1 of 2+ microdefecten in staal effectief afdekken. Door een goede integratie in de Lunac processen kan delaminatie tussen deze hardnikkellaag en het Lunac niet optreden. Dit systeem biedt daarmee een optimale corrosieweerstand in een corrosieve (offshore) omgeving.
 2. Vanwege de goede vervormbaarheid van deze laag is het ook mogelijk de corrosiewering (deels) te handhaven na een schadegeval (indeuking). De harde Lunac toplaag zal in veel gevallen kraakjes vormen (zonder daarbij los te laten), maar de taaie hardnikkellaag kan aanzienlijk meer vervorming opnemen zonder te scheuren.
 3. Onze standaard voorbehandeling biedt, door het mogelijk maken van een laskwaliteit hechting, de gelegenheid de laagdikte van de hardnikkelreparatielaag flink op te voeren (> 1000 µm).


  Deze calibreerbuis was meer dan 700 µm
  conisch gesleten. Door het toepassen van
  zeer zuivere 'uitvlakkende' nikkelbaden
  kon een 'tegenconische' nikkellaag opgebouwd
  worden, gevolgd door het honen naar de
  eindmaat. 55 µm Lunac 2+ was vervolgens
  aangebracht om deze typische abrasieve
  slijtage met een 80-voud terug te dringen!  slijtvaste keramische laag voor scheepsassen
  De hoge taaiheid van de hardnikkeltussenlaag kan van vitaal belang zijn bij systemen met een hoog beschadigingsrisico, die operationeel zijn in een corrosieve (zeewater)omgeving (schepen, kranen of baggersystemen). Lunac 2+ lagen met hardnikkelonderlaag en vlamgespoten lagen leveren beiden een hoge slijtvastheid, echter aan sterk verschillend 'afspatrisico'. Een licht tot middelmatig beschadigd onderdeel kan daarmee doorgaans behoed worden voor voortschrijdende corrosie.